Top 6 túra a Szlovák Paradicsomban

Nem varázsol el a szédítő magasságaival mint a tátrai hegycsúcsok, nem hívogat erdőkkel borított mély völgyekkel és hegygerincekkel, mint az Alacsony Tátra (Nízke Tatry) vagy Kis Fátra ( Malá Fatra). Nem szeli át olyan vad folyó, mint a Dunajec, területe egy közép-európai átlagos nagyvároséba beleférne.

Mindezek ellenére, ha egyszer meglátogatják ezen csodák világát, lenyűgöző kalandban lesz részük sötét, titokzatos erdeiben, mély, lélegzet elállító, vízesések százaival szegélyezett, patakokkal átszőtt szakadékaiban, melyek leküzdéséhez csak láncok és létrák lesznek segítségükre, még sokszor szeretnének majd visszatérni.

Isten hozta Önöket a pálmák nélküli Paradicsomban, amelyikről írásunk szól. Ez a Szlovák Paradicsom (Slovenský Raj). Ebben a rövid leírásban bemutatjuk minden szépségét, amelyeket felfedezhetnek, ha megfelelő akarattal és jó adag bátorsággal rendelkeznek. A Szlovák Paradicsom hat legszebb túra útvonala. Élvezzék…..


MIELŐTT ELINDULNÁNAK ..

 Jól véssék eszükbe az alábbi nagyon fontos információkat !

 1. A Nemzeti parkban rengeteg szakadék, vízesés, patakok, láncok és létra található. Ezért megfelelő túra lábbelit vigyenek magukkal-nem szandálokra és teniszcipőkre gondoltunk..
 2. Minden alábbiakban leírt útvonal, kivéve a Hernád (Hornád) áttörést, csak egy irányban járható, lentről felfelé.
 3. Minden fontos, aktualizált információ a lehetséges kockázatokról megtalálható a Hegyi Mentőszolgálat (Horská Služba) nagyon hasznos app-jában.
 4. Ha szédülékeny, vagy fél a magasságoktól, csak a Paradicsom déli részének a bejárását ajánljuk. Ott sem hiánycikk a lenyűgöző természeti szépségek sokasága.
 5. Alaposan gondolja meg, elinduljon-e 5 éves gyerekkel túrázni. Nem biztos, hogy elérik a láncokat, képesek megmászni a számtalan létrát. D

TOP HAT TÚRA ÚTVONAL


6 PIECKY

Ez a szakadék nemcsak a Paradicsom leghosszabb létráját tudhatja magáénak, amelyiken szédülni kezd., A szűk szakadék számtalan, lenyűgözően vad átkelője, ahol az Ön egyedüli társasága a lábai alatt rohanó hegyi patak s a felette lévő létra, szintén jellemző .  a kalandok  Üdvözöljük Önöket Piecky-ben , a Paradicsom egyik legszebb szurdokában, ahol számtalan kaland várja a sziklák között, láncba kapaszkodva, létrákon mászva. Ha csak a csobogó víz által megtört csendet kedveli, jó helyen jár.

ÚTVONAL :

Ösvény (a szín térképen lévő útvonal jelölése ):

Piecky Píla turisticka-zluta⇒Suchá Belá Záver turisticka-modra ⇒Palc turisticka-zluta ⇒  Píla Piecky

Időtartam: 4 óra 20 perc, Szintkülönbség: emelkedés 510 m, ereszkedés 510 m,  Nehézség: kicsi

Kattintson a térképre mapu 

5 SÓLYOMVÖLGY (SOKOLIA DOLINA)

A Paradicsom legnehezebb, legnagyobb próbatétele. Igazi, hamisítatlan, vad és romantikus völgy.Csak azoknak nyitott, akik nem félnek a valóságos magasságoktól. Már az eljutás a bejáratához is bonyolult és hosszadalmas. De a végén ott a kiérdemelt jutalom, a Fátyolos vízesés (Závojový vodopád) és a fölötte nyújtózó pallóhidakról Ön elé táruló mélységek lélegzet elállító látványa.

ÚTVONAL:

Ösvény:

Letanovský Mlyn turisticka-cervena ⇒ Kláštorisko turisticka-zluta ⇒ Pod Vtáčim hrbom ⇒ Kláštorisko turisticka-cervena ⇒ Letanovský Mlyn

Időtartam: 6óra 55perc Szintkülönbség: emelkedés 980 m, ereszkedés 980 m  Nehézség: nehéz

Kattintson a térképre map

4 HERNÁD ÁTTÖRÉS (PRIELOM HORNÁDU)

Képzelje el, hogy a vadvizet nem evezve járja végig, nem is a partján sétálva, hanem „traverzálva”, helyenkét 20 méter magasan, a meredek sziklafalba erősített járófelületeken küszködve. S ehhez képzelje hozzá, hogy ezen a „járdán” csak két ember fér el, s ezek szembe találkoznak.. Valahogy így lehetne a Hernád Áttörés túra (Prielom Hornádu) leírását összefoglalni, amelyik kategóriájában Közép-Európában egyedülálló. S ha ehhez még hozzá teszi a varázslatos Tomášovský výhľad/Kilátó-hoz vezető meredek ösvény megmászását, ahonnan Ön előtt a Hernád mély völgyének s a távolba vesző Tátra csúcsainak csodálatos panorámája nyílik meg, garantáltan felejthetetlen napot fog tölteni, átélni a természetben.

ÚTVONAL:

Ösvény(ha Podlesok-ból indul)

Podlesok turisticka-modra ⇒ Hrdlo Hornádu turisticka-modra  ⇒ Pod Tomášovským výhľadom turisticka-zelena ⇒ Letanovský Mlyn turisticka-zluta ⇒  Hrdlo Hornádu turisticka-modra ⇒  Podlesok

Időtartam: 5óra 40 perc Szintkülönbség: emelkedés  675 m, ereszkedés 675 m Nehézség: közepes

Kattintson a térképre map

3 KYSEĽ

Néhány évtizeddel ezelőtt erdőtűz pusztította el Kyseľ szurdok (roklina Kyseľ) alsó részét, s ez éveken keresztül akadályozta a turisták belépését az utopisztikus (nehéz jobb kifejezést találni) magasabban lévő részbe. Abba a részbe, amelyik a rejtőzködő vízesések, patakok, források, kis tavak és szűk átjárók sokaságának, sokszínűségének köszönhetően teljesen kitölti a „Paradicsom” szó jelentését. De az ami megközelíthetetlen és zárt volt a kíváncsi szemek előtt, most már látogatható. És most már gyönyörködhet a Kyseľ szurdok ezen lenyűgöző környezetének a látványában, túrabakancsban, vagy kaland kedvelők kötélen kapaszkodva, amennyiben úgy dönt, hogy a szurdok még hátra lévő szakaszát az újra nyitott, szurdokok és vízesések közé ékelődő  via ferrata  útvonalon akarja legyőzni.

ÚTVONAL:

Ösvény: (benne a Via Ferrata is)

Podlesok turisticka-cervena ⇒ Pod Vtáčim hrbom turisticka-cervena  ⇒ Nad Podleskom turisticka-cervena ⇒ Podlesok

Időtartam: 7óra 25 perc  Szintkülönbség: emelkedés 994 m, ereszkedés 994 m Nehézség: közepes

Kattintson a térképre map

2 NAGY SÓLYOM (VEĽKÝ SOKOL)

A Szlovák Paradicsom (Slovenský Raj) leghosszabb -6 km hosszú, leghosszabb- szurdokán száraz lábbal végig menni a lehetetlennel határos. A gyakran áradó patak uralkodik a szurdokban, s a turisták útjába az egyik állandóan változó akadályt követi a másik. Az út túrából ugrálásra, kőről kőre szökellésre változik. És ez még nem minden. A szurdok végén vár Önökre a csak kicsivel több, mint egy méter széles Kőkapu (Kamenné Vráta), amelyik a vízesések és patakok világából kiengedi Önt egy még bizarrabb terepre. Ez a Roth szurdok, melynek átjáróiban kidőlt, lehullott fák korhadnak, inkább egy másik világ dzsungeljére emlékeztetve.

ÚTVONAL:

Ösvény:    

Píla Piecky turisticka-zelena ⇒  Malá Poľana turisticka-cervena ⇒ Palc turisticka-zluta ⇒ Píla Piecky

Időtartam: 5óra 30 perc  Szintkülönbség: emelkedés 545 m, ereszkedés 545 m Nehézség: nagyon nehéz

Kattintson a térképre map

1 SUCHÁ BELÁ

Az összes eddig bemutatott szurdok varázslatos, kivételes. Nem lenne egyszerű a legszebb kiválasztása. Mindezek ellenére, Suchá Belá a számos kaszkádjával, vízesésével, kristálytiszta kis tavaival, szikla alakzataival, létráival, láncaival, járófelületeivel, helyenként klausztrofóbiát kiváltó szűk átjáróival valószínűleg a „Paradicsom” lenyűgöző természeti gazdagságának a koronázatlan királynője. És olyan szurdok, amelyik tökéletes belépő természeti szépségeinek a megismeréséhez.

ÚTVONAL:

Ösvény:

Podlesok turisticka-zelena ⇒ Suchá Belá záver turisticka-zluta  ⇒ Pod vtáčim hrbom turisticka-cervena ⇒ Nad Podleskom turisticka-cervena ⇒ Podlesok

Időtartam: 3óra 35 perc  Szintkülönbség: emelkedés 455 m, ereszkedés 455 m Nehézségkönnyű

Kattintson a térképre map


KIEGÉSZÍTŐ INFORMÁCIÓK

 • A belépő jegyek árairól információk o itttu 
 • Javasoljuk a túra előtt hegyi túra baleset biztosítást kötni. Például itttu
 • A leggyakoribb kiindulási pontok (kattintson): PodlesokPíla Piecky, Letanovský Mlyn vagy Čingov
 • Szállás lehetőség: Hrabušicevagy Čingov (aludni lehet turistaházban Kláštorisko )
 • Legjobb látogatási időszakok – alapjában bármikor, kivétel tél, mikor a vízesések jéggé fagynak, amelyek hegymászó felszerelés nélkül nem leküzdhetőek.
 • Segélyhívó 18 300, web: Horská Služba  

TÉRKÉP (navigáláshoz kattintson)
[mapsmarker layer=”2″]
© Expedition Slovakia 2016


Comments

comments