Szlovákia 10 legismertebb „ismeretlen” vára

posted in: Kultúra, Nezaradené, Top | 0

A várak országa

Szlovákiában vagy két maréknyi található. De a turisták körében jól ismert várak és várkastélyok árnyékában nem annyira felkapottak. Azokról a kevésbé híres várakról, várkastélyokról ejtünk néhány szót, amelyeket a háborúk, a tulajdonlási viszályok és az idő vasfoga gyakran romossá tettek. Ez viszont nem vett el semmit régmúltat idéző varázsukból, hangulatukból. És nem utolsó sorban nekik is köszönhető, hogy ez az ország a várak országaként is ismert. A leghíresebbek feltérképezése után azért úgy döntöttünk, hogy bemutatjuk a kevésbé ismerteket is. Egyszerűen azért, mert ezek a várak, várkastélyok és a nyilvánosság előtt alig ismert megmentőik, a civil társulások ezt megérdemlik.


 

10 JÓKŐ (DOBRÁ VODA)

Titokzatos vár a Kárpátokban. A Kis-Kárpátokban, Pozsonyhoz (Bratislava) közel. Ha sikerül ide eljutniuk, ami a fővárosból egyáltalán nem bonyolult, az erdő mélyén elfeledett várban találják magukat, amelynek hatalmas öregtornyai, magas falai és a várudvarok már sejtetik, hogy ez az elfelejtett, időbe zárt vár valamikor jelentős szerepet játszott, egy ideig még királyi várként is védte a Kis-Kárpátok hegyi szorosát. S ha már erre járnak, látogassák meg a Szent Katalin kolostor (kláštor Katarínka) csodálatos s nem kevésbé titokzatos romjait is.

 

9 SOMOSKŐ (ŠOMOŠKA)

Sok szempontból különlegesség. Egyrészt azért, mert vulkánikus bazaltömlésre épült, amelyik  emberi kéz alkotta műre emlékeztet. Különlegesség elhelyezkedését tekintve is, ami egy kicsit anomália a közép-európai térben. A szlovák oldalon lévő vártól néhány tíz méterrel lejjebb lévő családi házak , melyeknek ablakain keresztül a konyhájukba látni, már Magyarországon vannak.  Egyformán lenyűgöző a látványa szomszédaink felől is, s innen feljutni a várhoz sokkal egyszerűbb, rövidebb úton lehet. Ha már arra járnak, javasoljuk a nagy körtúra megtételét, amelyik Önök elé tárja a hatalmas, egyedülálló bazaltzuhatagot , s megtekinthetnek egy elfelejtett XIX. századi bányász települést is, ahol olyan érzésük támad, mintha egy őserdőn keresztül jutottak volna oda, ahol egy régmúlt civilizáció liánokkal, faágakkal körbefont, sűrű erdőben rejtőző romjait fedezhetik fel.

 

8 | LEDNIC (LEDNICA)

A Fehér Kárpátok (Biele Karpáty) nagyon meredek terepén, sasfészekre emlékeztető, szinte hozzáférhetetlen helyen áll Lednic (Lednica) vára. A múltban a megközelítését az is nehezítette, hogy az egyedüli út egy sziklába vájt alagúton keresztül vezetett a bejáratához, amelyiken ma is beléphetünk a várba. Jelenleg a legmagasabb pontjára ( amelyik mesterien alkalmazkodik a sziklához ) történő feljutás az adrenalin szintet legjobban megemelő vári kaland Szlovákiában.  .

© Emil Chudý

 

7 | KAPI (KAPUŠANY)

Nem messze  Zboró (Zborov) várától, az Eperjesről (Prešov) Bártfára (Bardejov) vezető út mentén áll egy már messziről jól látható dombon a valamikor nagy jelentőségű vár, amelyik bár nem olyan hatalmas méretű mint a zborói, az innen szemünk elé táruló látvány Eperjesre  és a környékre, lenyűgöző. Isten hozta Önöket  a részleges felújítás után  kialakuló vonzó megjenésű, már majdnem történelmi formáját mutató kapi várban.

 

© CSM

 

6 VÁGBESZTERCEI VÁR (POVAŽSKÝ HRAD)

A Vágmente egyik jelképe és őrzője a vágbesztercei vár (Považský hrad) egy magas, de mégis meglepően könnyen megmászható dombon áll. A csúcson sétálva a régmúlt emlékein kívül a nemrégiben felszerelt távcső segítségével megcsodálhatják  a Vág folyó itt két ágra osztódó mély völgyét és a csodálatos  Maníni szurdokot (Manínska tiešňava), Szlovákia legkeskenyebb szorosát.

 

5 NAGYTAPOLCSÁNY (TOPOĽČANY)

Szlovákia egyik legjobb állapotban megmaradt várromja, amelynek a felújítása, az eredeti szépségének a visszaállítása egy civil szervezetnek köszönhetően  halad előre. Már messziről látható a megmaradt torony, és a vár hatalmas sziluettje. Falairól a Vágmenti Inóc (Považský Inovec) festői vidékének csodálatos körpanorámája tárul a látogató szemei elé.

© Peter Kováčik

 

4 | CSÁBRÁG (ČABRAĎ)

A dombon, amelyiket egy kanyon szerű képződményben szinte körbe ölel a Litava folyó, áll Hont vármegye egyik legjelentősebb vára, a csábrági vár, amelyiket valamikor litavai várnak is hívtak. Ha meglátogatják, megismerhetik az időjárást előjelző  jós humoros történetét, és megcsodálhatják a Litava folyó kanyarulatának a látványát..

© Karol A

 

3 ZAYUGRÓC (UHROVEC)

A már messziről látható magas dombon áll a vár, amelyik a kedvező történelem és az itteni várbarátok  erős igyekezetének köszönhetően a modern időket viszonylag jó állapotban érte meg. Ha meglátogatják, többek között az itteni várúrnők kivételes lövész tudását is megismerhetik, akik a monda szerint visszavonulásra kényszerítették az ostromló törököket, akik lemondtak a vár bevételéről.

© Ivan Dovala

 

2 ZBORÓ (ZBOROV)

Az  ismert középkori Bártfától (Bardejov)  nem messzire egy rendkívül hányatott sorsú, hosszú történelmű község szélén áll a vár, melynek nagysága, nagy területe első ránézésre nem észlelhető. De ahogy az alatta lévő útról a meredek lejtőn, sűrű erdőben  közelebb érnek, nagy meglepetésben lesz részük. Teljes szépségében megjelenik Önök előtt egy csodálatos középkori vár, melynek a méreteivel kevés ilyen építmény vetekedhet kelet-Szlovákiában. Tehát ha az UNESCO jegyzékben szereplő középkori Bártfa városának a látnivalóit szeretnék megcsodálni, ne hagyják ki ezt a várat sem.

 

1 FÜLEK (FIĽAKOVO)

Területét, jelentőségét, történelmét, a felépítéséhez használt anyag különlegességét is figyelembe véve a Nógrád (Novohrad) vármegye középkori központi városának a közepén elhelyezkedő vár Szlovákia kevésbé ismert várai közül az egyik legszebb, legérdekesebb. A látogatásra legalább egy órát szánjanak, mert területének és a kiállított emlékek meglepő gazdagságának a megtekintéséhez ennyi idő feltétlenül szükséges.

 

 


TÉRKÉP (klikkeljen)

[mapsmarker layer=”11″]

Comments

comments