Szlovákia 9 legérdekesebb középkori városa

posted in: Kultúra, Top, Unesco | 0

Mikor a török seregek 1526-ban a  mohácsi csatában legyőzték a Jagelló-házi II. Lajos király hadait, ez katasztrofális következményekkel járt a Magyar Királyságban. A mai Magyarország, Szerbia és Horvátország területén számos várost porig romboltak, a falvakat kirabolták, értékes emlékeket semmisítettek meg. Rengeteg középkori emlék elpusztult. A királyság egy része azonban a sikeres védekezésnek, az ottani hegyeknek köszönhetően csaknem érintetlen maradt. És éppen ennek a sikeres védekezésnek eredményeként a középkori Magyar Királyság csodálatos építészetének a lenyűgöző bizonyítékait csodálhatjuk meg a mai Szlovákiában

Sokan jól ismerik  Pozsonyt és a város értékes középkori emlékeit. Azonban kevesen indulnak el felfedezni más városok középkori ékköveit.  Itt az ideje, hogy meglátogassuk őket.  „Hagyja el”  Pozsonyt, s jöjjön velünk, hogy együtt csodáljuk Szlovákia városainak a középkori építészeti kincseit ! Jó szórakozást 🙂


KÖZÉPKOR EGYETLEN TÉREN

Ha már Poprádon vannak, nézzék meg egy kicsit figyelmesebben a térképet, s némi keresés után kincsre lelnek. Olyan kincsre, amelyik nincs is nagyon messzire a város központjától. Ez  pedig  Szepesszombat (Spišská Sobota). Ez a lenyűgöző középkori városmaggal büszkélkedő aprócska ékkő Corvin Mátyás királyt is lenyűgözte. Jogosan. Tehát ha a Tátrában tett  túrák után Poprád látnivalóit is szeretnék megtekinteni, feltétlenül látogassák meg ezt a helyet.

St. Egidius square
Photo by Milo Fabian

8 APRÓ KINCS A SEMMI KÖZEPÉN

Nem annyira híres, mint ismertebb szepességi szomszédjai. A lenyűgöző, a szepességi reneszánsz kivételesen szép épületeivel, számos középkori városi polgári házzal, kolostori épületekkel körbe vett lencse alakú főterét várfal övezi. Ha a lublói várat (hrad Ľubovňa) indul megnézni, szakítson időt  egy sétára Podolín-ban (Podolínec) is. Nem bánja meg.

Podolínec from the top
Photo by Podolinec official site

7 SZEPESSÉG KORONÁJA

Szepesváralja (Spišské Podhradie) középkori főteréről az egyik dombon Szepeshely (Spišská Kapitula) – középkori egyházi épületeinek a komplexuma, (amelyik középkori város magában is)  a másikon a lenyűgöző, tekintélyes kőóriás –a Szepesi vár (Spišský hrad) látható. (UNESCO világörökségi listás objektumok) . Kell még több indok, hogy felkeressék ezt a várost?

Spiš castle with the square in Spišské Podhradie
Matej Sivák

 

6 ARANY VÁROS EURÓPA KÖZEPÉN

Nem csak a városkát ölelő hegyek látványa, a dicső történelmi múlt, Szent Katalin csodálatos temploma és a vár teszi ezt a városkát lenyűgözővé. Itt található a világ legrégebben megszakítás nélkül működő cége is, a Nemzeti Pénzverde (Národná mincovňa) és Európa egyik földrajzi középpontja egy kődobásnyira a várostól. Nem kérdés. Mindenki, aki meglátogatja Körmöcbányát (Kremnica), nem csalódik, azonnal beleszeret ebbe a szépséges középkori városba.

Town castle in the evening
Photo by dusekarpat

5 TÖRTÉNELEM  ÉS LENYŰGÖZŐ  PANORÁMA

Ebben a városban mindkét élmény együtt van. Kézsmárk (Kežmarok) és Lőcse (Levoča) évszázadokon át versenyeztek az első számú szepességi város címért. Jelen állás szerint ezt a versenyt Lőcse nyerte. De ez nem azt jelenti, hogy Kézsmárk nem rendelkezik hasonlóan lenyűgöző történelmi múlttal. Éppen ellenkezőleg. A reneszánsz városi várkastély, a klasszicista városháza, a csodálatos Szent Kereszt ( Sv. Kríž) gótikus bazilika és főleg az UNESCO kulturális örökség listán is szereplő  gyönyörű belső terű artikuláris fatemplom feltétlenül megérdemelnek egy látogatást. És mindezekhez társul a Tátra lenyűgöző látványa, ami Lőcsének nem adatik meg minden nap.

Luthern church and Tatras
By Jozef Mačutek

4 KÖZÉPKOR A HEGYEK KÖZÖTT

Ott, ahol a Garam (Hron) folyó kanyarog a két domb által közrefogott völgyben, helyezkedik el az egyik legszebb szlovákiai város. Besztercebánya (Banská Bystrica) nemcsak az Alacsony -Tátra (Nízke Tatry) kapuja, de rengeteg nagyszerű múzeum, reneszánsz városi házak és épületek városa is, melyek közül kiemelkedő jelentőségű például a városi várkastély: a középkori egyházi és világi építészet egyedülálló együttese.

Photo by Dusan Beno (article included)

3 GÓTIKA MINDEN LÉPÉSNÉL

Ha a gótika bajnokát keresnénk, Szlovákiában nehezen találnánk megfelelőbb jelöltet erre a címre. Minden ebben a városban, ideértve a polgári, városi házakat, a városházát és a Szent Egyed templomot (kostol Sv. Egídia) is, mind-mind a gótika jegyeit viseli magán. Jellegével inkább tipikus bajor városra emlékeztet, hasonló képet mutató városból kevés található a szomszédos közép-európai országokban is. Üdvözöljük Önöket Bártfán (Bardejov), az UNESCO városában, a gótika valódi gyöngyszemében.

1319t1_Bardejov-namestie-baz-sv-Egidia-radnica_2551
Photo by Milan Perfecky

2 | RENESZÁNSZ ÉS A KÖZÉPKOR SZELLEME

Ha a reneszánsz városháza titokzatos árkádjain, sötét gótikus keresztfolyosókon vagy a Szent Jakab Bazilika pillérjei között (Bazilika Sv. Jakuba) sétál, ebben a csodaszép városban mindenhol érezheti a középkor jelen lévő szellemét. Elég egy napot itt tölteni, felfedezni a a középkori reneszánsz házak varázsát, megcsodálni a világ legmagasabb gótikus faoltárán megjelenített lenyűgöző történeteket, elmerülni  a Marianská hora  hegyről elénk táruló táj szépségében, amelyik a középkor óta alig változott. Úgy hangzik, mintha álom lenne ? Nos, az UNESCO reneszánsz gyöngyszeme, Lőcse (Levoča) várja Önt, élje meg személyesen ezt az élményt!

Photo by Peter Olekšák

1 | A KÖZÉPKOR KEDVELŐINEK KÖTELEZŐ

Az a szóbeszéd járja, hogy ebben az UNESCO védettségű szépséges városban csak dombra fel vagy dombról lefelé lehet járni. Legyenek azok városi polgári házak, templomok, múzeumok, középkori erődítmények vagy varázslatos kis kávézók, mindegyik egy kialudt vulkán kalderájának a meredek oldalaira van felépítve emlékeztetve a dicső bányászati múltra. Itt nem találnak egyenes területet. De a fáradozás megéri. Ugyanis egészen biztosan Európa egyik legszebb városáról van szó, megismételhetetlen helyszellemmel. Üdvözöljük Önöket Selmecbányán ( Banská Štiavnica).

View on Štiavnica´s historical core
Photo by Tomáš Mlynárik

 


TÉRKÉP (klikkeljen) =UNESCO

[mapsmarker layer=”4″]
(ÉS MINT MINDIG, OSSZANAK MEG, LÁJKOLJANAK, ÍRJÁK MEG VÉLEMÉNYÜKET VAGY LÉPJENEK  VELÜNK KAPCSOLATBA)

© Expedition Slovakia 2017

Comments

comments