Az UNESCO Szlovákiában – TOP 5 hely Selmecen

posted in: Unesco | 0

Ha a wiki, google, bing vagy egyéb internet oldalra beírja az UNESCO és Slovakia szavakat, mindegyik forrásból egybehangzóan megtudhatja, hogy Szlovákiában hét bejegyzett UNESCO világörökségi helyszín (angolul sights) található. És ez valóban így is van . Tényleg hét szlovákiai helyszín található ebben tekintélyes, a legjelentősebb világörökségi helyszíneket tartalmazó jegyzékben.

Egy pillanat..tehát emlékek ? Ha igen, akkor ilyen „bejegyzés” sokkal több is van. Egy bejegyzés ugyanis több emlékhelyet, emlékművet, emléket, vagy ha úgy tetszik érdekességet is felsorol. S éppen ezért az Expedition szerkesztői úgy döntöttünk, hogy bemutatjuk Önöknek ezeket a szlovákiai helyszíneket.

Mert ezekből tényleg sok van. Kezdjük Selmecbányával (Banská Štiavnica), amelyiket a Washington Post újságírónője olasz középkori hegyi városok méltó vetélytársaként írt le. S higgyék el, igaza volt :).
Első rész „Az Unesco nyomában Szlovákiában”: A bányászat aranykorának,
régmúltjának a középkori szelleme egy kialudt vulkán kráterében – Selmecbánya és top 5 látnivalója, amelyek megérnek egy látogatást. S csak hogy tudják, ez a felsorolás közel sem teljes. Végül is, Selmecbánya esetében ez nem is lehetséges. Mert Selmec véleményünk szerint Európa legszebb, legmegragadóbb, történelmi hangulatú városkái közé tartozik.

 

A HÍRES VÁROS IMPRESSZUMA

Ha Selmecen valami hasonlót keresnének, mint a kassai (Košice) Szent Erzsébet székesegyház (Dóm Sv. Alžbety), Óvárosi Városháza (Stará Radnica) , a pozsonyi (Bratislava) Szent Márton Székesegyház (Dóm Sv. Martina), a bártfai (Bardejov) Szent Egyed templom (chrám Sv. Egída) vagy a trencsényi vár (hrad Trenčina), ilyenre nem lelnének. Nem találnának gazdagon díszített oltárt sem, mint amilyen Pál mesteré Lőcsén (Levoča) vagy a kassai Székesegyházé, vagy a bajmóci (Bojnice) Narda di Cianne oltár, sem világhírű gobelíneket, vagy a pozsonyi Szent Márton szobrot (socha Sv. Martina), vagy olyan lenyűgöző keresztutat, mint Garamszentbenedeken (Hronský Beňadik).

De ezeket nyugodtan ki lehet hagyni, mert nem ezek az emlékek jellemzik Selmecet. Selmec mint középkori egység csodálatos és varázslatos. Varázsa és a genius loci azok, amelyek megismételhetetlen, összefüggő emlékké avatják, melynek nincs hasonló versenytársa. Végtelenül sokat lehetne róla írni, mivel újabb és újabb ötletek jutnának eszünkbe, mert Selmecet nem lehet egyetlen web oldalon megértetni, s ezért nem is törekszünk erre.

Tehát, ha csak egyszerűen leülnek a Szentháromság tér (Trojičné námestie) Immaculata előtti kockáira s a középkori ház ablakpárkányán lustán elnyúló alvó macskát, a templomok és kastélyok középkori freskóit csodáló turistákat, a Szent Katalin templom (kostol Sv. Kataríny) melleti macskaköves lépcsőkön lassan leballagó törékeny öreg hölgyet figyelik, ezek mind-mind Selmec híres bányászati múltját, szellemiségét vegyítő képben varázsolják Önök elé a környező hegyek szűk völgyeibe szorított középkori város hangulatát. S ha ílyennek látják, mindig szeretnék majd újra s újra meglátogatni.


 Coat of Arms

SELMEC 5  LEGJOBB  HELYE 

 


5 ÚJ VÁR (NOVÝ ZÁMOK)

New Castle in the night
Slavomír Červeň

A neve egy kicsit megtévesztő. Nem is teljesen vár. S egyáltalán nem új, mert a 16. században épült. A valóságban a Frauenberg dombon álló építmény egy török elleni erődítmény, s úgynevezett őrhely is egyben. Emlékeztető azokra az időkre, amikor Selmec, mint a Magyar Királyság kincsestára, ázsiai hadak elleni küzdelemre készült. A török hadak elleni küzdelemre. Valami ezekből a feladatokból ma is érvényes. De már nem a mohamedán harcosok fegyvereivel szemben védelmet nyújtó hely, hanem mint a dicsőséges védelem mementója. Muzeális emlékhely, ahonnan a középkori városmag teljes szépségét csodálhatjuk meg.

4 BOTANIKUS KERT

Mining Academy and entrance to Botanical Garden

A városban, ahol szó szerint csak dombra fel vagy dombról le lehet gyalogolni, van egy mammutfenyőkkel, libanoni cédrusokkal s még több mint 200 egyéb fafajjal büszkélkedő botanikus kert, amelyik tökéletes pihenést, kikapcsolódást nyújt a lejtők megmászásában elfáradt látogatónak. Arról már nem is szólva, hogy az Őfelsége Mária Terézia császárnő által alapított erdészeti akadémia -amelyik a világ első ilyen egyeteme volt- lenyűgöző területén nyer felüdülést.

3 SELMECI KÁLVÁRIA

Štiavnica Calvary illuminated
Tomáš Mlynárik

Amikor Perger Ferenc jezsuita szerzetes a 18. század fele körül lelkesen hirdette a Kálvária felépítésének jelentőségét azon a dombon, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a selmeci völgyre, még nem sejtette, milyen megvetéssel, utálattal fog iránta viseltetni néhány évszázaddal később az kommunista rendszer, amelyik próbálkozott ennek az UNESCO védettséget élvező egyedülálló építészeti emléknek a megsemmisítésével is. A Kálvária egyre romló állapota, elhanyagoltsága végül az UNESCO jegyzékben a világ legveszélyeztettettebb építészeti emlékei közé juttatta, s Szlovákia majdnem a kultúra szégyenpadjára került. Szerencsére a helyi polgárok és még sokan mások, akiknek a kulturális múlt szívügyük volt, kezdeményezték ennek a jelentős építészeti emléknek a megmentését. Így ma azok, akik ezen csodálatos tájon lépdelnek a fák félhomályos árnyékában, nemcsak a bibliai jelenetek szépségében, hanem a híres bányászváros felett felkelő, vagy lenyugvó nap látványában is gyönyörködhetnek. S tehetik ezt Selmec egyik jelképének számító, régmúltat időző kultikus helyről – a Kálváriáról.

2 ÓVÁR (STARÝ ZÁMOK)

Old Castle area
letecké zábery

Középkori vár, ahol sok olyan építészeti emlék van, amilyenekkel más középkori várak nem büszkélkedhetnek. Saját templom, középkori bazilika, középkori temető, török ellen védő erődítmény és gyönyörű belső gótikus udvar, tekintetes urak, hölgyek szálláshelye. S ebben nincs semmi csodálkozni való. A mai Óvár hosszú történelme folyamán többször át lett építve, mindig új rendeltetésének megfelelően. A régmúlt idők szelleme érezhető minden falban, téglában, udvarban, boltozatban vagy lépcsős folyosón. Selmecen nehéz lenne másik olyan domináns építményt találni, amelyik jobban tükrözné a városka szellemiségét, mint az Óvár

 

1 SZETHÁROMSÁG TÉR

Holy Trinity Square

A dombokon épült város szíve. A hely, ahol a középkor szelleme tárgyiasul olyan híres építményekben mint a Berggericht, Jozef Kollár galéria, a csodálatos belső díszítésű Szent Katalin templom (kostol Sv. Kataríny). Ennek a szintén domboldalra épült (hogyan is lehetne másként) csodálatos helynek a szellemiségét kiegészíti a lenyűgöző barokk Immaculata – Szentháromság szobor, amelyik a tér nevét is adja.

 


TÉRKÉP© Expedition Slovakia 2017 

Comments

comments