• The freezer © Michal Rengevič
  • Floating down the Styx river © Michal Rengevič

Csodálatos földalatti világ – Szlovákia TOP 10 barlangja

Nemcsak számtalan vár és kastély, sok történelmi város, népi építészeti emlék és a nemzeti parkok lenyűgöző tájai, hanem barlangok is várják Önöket. Sok-sok barlang. Pontosabban több ezer. Még pontosabban több mint 7000. S a számuk állandóan emelkedik. Lehet, hogy mire elolvassák ezt a cikket, egy a 900 szlovákiai barlangász közül már felfedezte a következőt. Összesen 18 látogatható, s ezek közül mutatjuk be Önöknek a legérdekesebb 10 barlangot. Némelyik közülük világszerte ismert. Egyszerűen…ha szeretik a csendnek, sötétségnek és az idő illúziójának ezt a titokzatos földalatti világát, Szlovákiában az Édenben érezhetik magukat. Kellemes időtöltést ! 🙂


10 6000 ÉVES DENEVÉR CSONTOK 

A halott denevérek barlangja (Jaskyňa mŕtvych netopierov) egy kicsit különleges. Ahhoz hogy meglátogathassák, meg kell birkózniuk az Alacsony –Tátra (Nízke Tatry) nehéz hegyi terepével, s ezt követően merülhetnek le az örök sötétség birodalmába, ha a szükséges igazi barlangász felszerelésen kívül  a három lehetséges útvonal közül a legnehezebb legyőzéséhez szükséges nagy adag bátorsággal is rendelkeznek. Jutalomként Önök elé tárul annak a titokzatos világnak a látványa, amelyik több ezer éve tartó csendben őrzi az ősrégi denevérek csontjait.


További információkért kattintson ide

A barlang gyermekekkel nem látogatható. Kérjük, hogy az A, B, C túrákra a látogatását megelőző nap foglaljon helyet.

9 KALANDOK AZ ÓRIÁSOK A BARLANJÁGBAN

Csak lámpával és elszántsággal felszerelkezve küzdik át magukat a Krásznohorszká barlang (Krásnohorská jaskyňa) szűk járatain, létrákon másznak fel és le, keskeny deszkákon vagy csak kötélen mennek át víz felett, azért, hogy csak az út végén fedezzék fel az óriást: a Rozsnyói barlangászok cseppkövét (Kvapeľ rožňavských jaskyniarov), a világ egyik legnagyobb sztalagmit képződményét, amelyik magassága- szinte hihetetlen- 34 méter, súlya 2000 tonna.


További információkért kattintson ide

A barlang gyermekekkel nem látogatható. – Be sure to book the tour day before your visit Kérjük, az túrákra a látogatását megelőző nap foglaljon helyet.

UNESCO WORLD heritage site

8 FÖLDALATTI KÓRHÁZ

A közelmúltig a Tátrai Nemzeti Park (Tatranský národný park) egyedüli látogatható barlangja. A Bélai Tátra (Belianske Tatry) hatalmas sziklacsúcsai között  nagy magasságban található barlang nemcsak csodálatos díszítményeket és számtalan tavacskát rejt.Titokzatos gyógyító hatása a 100%-os aeroszolnak köszönhető, amelynek bizonyított gyógyhatását barlang terápia formájában hasznosítanak. Bélai barlang (Belianska jaskyňa), a földalatti kórház.


További információkért kattintson ide

7 A SZIKLÁK ÉS JÉG KIRÁLYSÁGA 

A barlang bejáratához vezető nagyon fárasztó túra után a Deménvölgy (Demänovská dolina ) és az Alacsony Tátra (Nízke Tatry) gerincének lélegzet elállító panorámáját megcsodálva lépnek be a Deméni jégbarlangba (Demänovská ľadová jaskyna), az óriási földalatti csarnokok és gazdag díszítmények titokzatos világába. A tortán a cseresznye azonban a barlang legalsó részében található ún. fagyasztó lesz. Jégvilág, amelyik azonban csak tavasszal és késő ősszel tündököl teljes szépségében.


További információkért kattintson ide

6 RÉGMÚLT TÖRTÉNELEM TANÚJA

Kassától (Košice) csak néhány kilométerre van Szlovákia legrégebben látogatható barlangja. Rendkívüli érdekessége nem csak a lenyűgöző baldachin képződmények, archeológiai lelőhelyek, hanem a jelentős szintkülönbség is, amivel a látogatónak meg kell küzdenie. Aki azonban legyőzi önmagát és felmegy a csúcsra, néhány pillanatra a középkorban érezheti magát a brandysi Ján Jiskra által írt schwabacher betűs felirat  láttán. A Jászói barlang (Jasovská jaskyňa) a Husziták korának titokzatos tanúságtételét  tárja elénk.


További információkért kattintson ide

A UNESCO WORLD heritage site 

5 KŐSUGARAK ÉS TITKOS KINCSESKAMRA

A Gombaszögi barlangot (Gombasecká jaskyňa) nemcsak csodálatos díszítő képződményei, hanem mindenekelőtt az Európában ritkaság számba menő kősugarak, a néhány milliméter széles de 3 méter hosszú ún. szalmacseppkövek teszik kategóriájában az egyik a legjelentősebbé  földrészünkön. De ez nem minden. Csak egy nem régi felfedezés mutatta meg, hogy a barlang eddig hozzáférhetetlen mélységei sokkal értékesebb kincseket rejtenek.


További információkért kattintson ide

A UNESCO WORLD heritage site 

4 JÉG A SZLOVÁK PARADICSOM SZÍVÉBEN

A jég és a hideg örök birodalma, a néhány ezer éves több mint 100 000 m³-nyi jégtömeg, a világon az elsők között villany világítással ellátott barlang s a műkorcsolyázók valamikori edző csarnoka. Ez csak néhány a világ egyik legjelentősebb jégbarlangját, a Dobsinai jégbarlangot (Dobšinská ľadová jaskyňa) dicsérő mondatokból.


További információkért kattintson ide

A UNESCO WORLD heritage site 

3 CSÓNAKÁZÁS A TITKOK VILÁGÁBA

A világon két hely van, ahol Styx nevű folyó áramlik. Az egyik valahol a mitológiai görög világban, ahol Kháron szállította át a holtakat a túlvilágba. A másik Szlovákiában egy titokzatos barlangban, ahol ezen a folyócskán beevezhetnek a természet gótikus székesegyházának pompás csarnokaiba, felfedezhetik a földalatti római fürdőket s megtekinthetik földanyánk titokzatos ölét, ahol az ősember többezer évvel ezelőtt hozta létre s hagyta ránk művészeti alkotásait. Mindez a lenyűgöző, sőt misztikus Domicán, a barlangban, amelyik a föld alatt kapcsolódik a magyar Baradlai barlanggal.


További információkért kattintson ide

Nagyon száraz időszakban a Styx folyó nem biztos, hogy csónakkal megközelíthető.

A UNESCO WORLD heritage site 

| AZ ALACSONY TÁTRA ÉKSZERE

Szlovákia legnagyobb látogatható barlangja, ahol két kilométeres hosszon csodálhatja a számtalan, gazdag, változatos formájú  képződményekkel díszített cseppkövek, a csodálatos tavacskák által alkotott földalatti szépségeket. A  földalatti Demén patak (riečka Demänovka) megkoronázza ezt a fantasztikus földalatti látványosságot Ez a Deménfalvi Szabadság barlang (Demänovská jaskyňa Slobody). Joggal tartozik Európa 10 legérdekesebb barlangja közé.


További informhttp://www.ssj.sk/hu/jaskyna/4-demanovai-szabadsag-barlangációkért kattintson ide

1 A BARLANGI TEJÚT MEGKÖVÜLT CSILLAGAI

Ezt az egyedülálló természeti jelenséget csak nehezen lehet szavakkal leírni. A világban sok csoda található, ezek közül az egyik Szlovákiában. A rövid, csak 300 m-es  Martonházi aragonit barlangban (Ochtinská aragonitová jaskyňa), amelyikhez jobban illene a Megkövült csillagok barlangja elnevezés, az aragonit olyan csodát alkotott, amit a világban csak három helyen lehet látni. De Európában ez az egyetlen ilyen hely. A világ legvalószínűtlenebb helyei között ennek a barlangnak egyértelműen helye van.

További információkért kattintson ide

A UNESCO WORLD heritage site


TÉRKÉP (navigáláshoz kattintson) =UNESCO

[mapsmarker layer=”1″]


Expedition Slovakia 2016

 

Comments

comments