CSODÁLATOS FÖLDALATTI VILÁG – SZLOVÁKIA TOP 10 BARLANGJA

Nemcsak számtalan vár és kastély, sok történelmi város, népi építészeti emlék és a nemzeti parkok lenyűgöző tájai, hanem barlangok is várják Önöket. Sok-sok barlang. Pontosabban több ezer. Még pontosabban több mint 7000. S a számuk állandóan emelkedik. Lehet, hogy mire elolvassák ezt a cikket, egy a 900 szlovákiai barlangász közül már felfedezte a következőt. Összesen 18 látogatható, s ezek közül mutatjuk be Önöknek a legérdekesebb 10 barlangot. Némelyik közülük világszerte ismert. Egyszerűen…ha szeretik a csendnek, sötétségnek és az idő illúziójának ezt a titokzatos földalatti világát, Szlovákiában az Édenben érezhetik magukat. Kellemes időtöltést ! 🙂


10. 6000 ÉVES DENEVÉR CSONTOK 

A halott denevérek barlangja (Jaskyňa mŕtvych netopierov) egy kicsit különleges. Ahhoz hogy meglátogathassák, meg kell birkózniuk az Alacsony –Tátra (Nízke Tatry) nehéz hegyi terepével, s ezt követően merülhetnek le az örök sötétség birodalmába, ha a szükséges igazi barlangász felszerelésen kívül  a három lehetséges útvonal közül a legnehezebb legyőzéséhez szükséges nagy adag bátorsággal is rendelkeznek. Jutalomként Önök elé tárul annak a titokzatos világnak a látványa, amelyik több ezer éve tartó csendben őrzi az ősrégi denevérek csontjait.


További információkért kattintson ide

A barlang gyermekekkel nem látogatható. Kérjük, hogy az A, B, C túrákra a látogatását megelőző nap foglaljon helyet.

9. KALANDOK AZ ÓRIÁSOK A BARLANJÁGBAN

Csak lámpával és elszántsággal felszerelkezve küzdik át magukat a Krásznohorszká barlang (Krásnohorská jaskyňa) szűk járatain, létrákon másznak fel és le, keskeny deszkákon vagy csak kötélen mennek át víz felett, azért, hogy csak az út végén fedezzék fel az óriást: a Rozsnyói barlangászok cseppkövét (Kvapeľ rožňavských jaskyniarov), a világ egyik legnagyobb sztalagmit képződményét, amelyik magassága- szinte hihetetlen- 34 méter, súlya 2000 tonna.


További információkért kattintson ide

A barlang gyermekekkel nem látogatható. – Be sure to book the tour day before your visit Kérjük, az túrákra a látogatását megelőző nap foglaljon helyet.

UNESCO WORLD heritage site

8. FÖLDALATTI KÓRHÁZ

A közelmúltig a Tátrai Nemzeti Park (Tatranský národný park) egyedüli látogatható barlangja. A Bélai Tátra (Belianske Tatry) hatalmas sziklacsúcsai között  nagy magasságban található barlang nemcsak csodálatos díszítményeket és számtalan tavacskát rejt.Titokzatos gyógyító hatása a 100%-os aeroszolnak köszönhető, amelynek bizonyított gyógyhatását barlang terápia formájában hasznosítanak. Bélai barlang (Belianska jaskyňa), a földalatti kórház.


További információkért kattintson ide

7. A SZIKLÁK ÉS JÉG KIRÁLYSÁGA 

A barlang bejáratához vezető nagyon fárasztó túra után a Deménvölgy (Demänovská dolina ) és az Alacsony Tátra (Nízke Tatry) gerincének lélegzet elállító panorámáját megcsodálva lépnek be a Deméni jégbarlangba (Demänovská ľadová jaskyna), az óriási földalatti csarnokok és gazdag díszítmények titokzatos világába. A tortán a cseresznye azonban a barlang legalsó részében található ún. fagyasztó lesz. Jégvilág, amelyik azonban csak tavasszal és késő ősszel tündököl teljes szépségében.


További információkért kattintson ide

6. RÉGMÚLT TÖRTÉNELEM TANÚJA

Kassától (Košice) csak néhány kilométerre van Szlovákia legrégebben látogatható barlangja. Rendkívüli érdekessége nem csak a lenyűgöző baldachin képződmények, archeológiai lelőhelyek, hanem a jelentős szintkülönbség is, amivel a látogatónak meg kell küzdenie. Aki azonban legyőzi önmagát és felmegy a csúcsra, néhány pillanatra a középkorban érezheti magát a brandysi Ján Jiskra által írt schwabacher betűs felirat  láttán. A Jászói barlang (Jasovská jaskyňa) a Husziták korának titokzatos tanúságtételét  tárja elénk.


További információkért kattintson ide

A UNESCO WORLD heritage site 

5. KŐSUGARAK ÉS TITKOS KINCSESKAMRA

A Gombaszögi barlangot (Gombasecká jaskyňa) nemcsak csodálatos díszítő képződményei, hanem mindenekelőtt az Európában ritkaság számba menő kősugarak, a néhány milliméter széles de 3 méter hosszú ún. szalmacseppkövek teszik kategóriájában az egyik a legjelentősebbé  földrészünkön. De ez nem minden. Csak egy nem régi felfedezés mutatta meg, hogy a barlang eddig hozzáférhetetlen mélységei sokkal értékesebb kincseket rejtenek.


További információkért kattintson ide

A UNESCO WORLD heritage site 

4. JÉG A SZLOVÁK PARADICSOM SZÍVÉBEN

A jég és a hideg örök birodalma, a néhány ezer éves több mint 100 000 m³-nyi jégtömeg, a világon az elsők között villany világítással ellátott barlang s a műkorcsolyázók valamikori edző csarnoka. Ez csak néhány a világ egyik legjelentősebb jégbarlangját, a Dobsinai jégbarlangot (Dobšinská ľadová jaskyňa) dicsérő mondatokból.


További információkért kattintson ide

A UNESCO WORLD heritage site 

3. CSÓNAKÁZÁS A TITKOK VILÁGÁBA

A világon két hely van, ahol Styx nevű folyó áramlik. Az egyik valahol a mitológiai görög világban, ahol Kháron szállította át a holtakat a túlvilágba. A másik Szlovákiában egy titokzatos barlangban, ahol ezen a folyócskán beevezhetnek a természet gótikus székesegyházának pompás csarnokaiba, felfedezhetik a földalatti római fürdőket s megtekinthetik földanyánk titokzatos ölét, ahol az ősember többezer évvel ezelőtt hozta létre s hagyta ránk művészeti alkotásait. Mindez a lenyűgöző, sőt misztikus Domicán, a barlangban, amelyik a föld alatt kapcsolódik a magyar Baradlai barlanggal.


További információkért kattintson ide

Nagyon száraz időszakban a Styx folyó nem biztos, hogy csónakkal megközelíthető.

A UNESCO WORLD heritage site 

2. AZ ALACSONY TÁTRA ÉKSZERE

Szlovákia legnagyobb látogatható barlangja, ahol két kilométeres hosszon csodálhatja a számtalan, gazdag, változatos formájú  képződményekkel díszített cseppkövek, a csodálatos tavacskák által alkotott földalatti szépségeket. A  földalatti Demén patak (riečka Demänovka) megkoronázza ezt a fantasztikus földalatti látványosságot Ez a Deménfalvi Szabadság barlang (Demänovská jaskyňa Slobody). Joggal tartozik Európa 10 legérdekesebb barlangja közé.


További informhttp://www.ssj.sk/hu/jaskyna/4-demanovai-szabadsag-barlangációkért kattintson ide

1. A BARLANGI TEJÚT MEGKÖVÜLT CSILLAGAI

Ezt az egyedülálló természeti jelenséget csak nehezen lehet szavakkal leírni. A világban sok csoda található, ezek közül az egyik Szlovákiában. A rövid, csak 300 m-es  Martonházi aragonit barlangban (Ochtinská aragonitová jaskyňa), amelyikhez jobban illene a Megkövült csillagok barlangja elnevezés, az aragonit olyan csodát alkotott, amit a világban csak három helyen lehet látni. De Európában ez az egyetlen ilyen hely. A világ legvalószínűtlenebb helyei között ennek a barlangnak egyértelműen helye van.

További információkért kattintson ide

A UNESCO WORLD heritage site


TÉRKÉP (navigáláshoz kattintson) =UNESCO

KML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Caves

loading map - please wait...

Jaskyňa mŕtvych netopierov: 48.925216, 19.639090
Ochtinská aragonitová jaskyňa: 48.664511, 20.309171
Krásnohorská jaskyňa - UNESCO: 48.617770, 20.587235
Belianska jaskyňa: 49.228725, 20.311374
Demänovská ľadová jaskyňa: 49.016664, 19.582992
Jasovská jaskyňa - UNESCO: 48.677012, 20.977204
Gombasecká jaskyňa - UNESCO: 48.562792, 20.466585
Dobšinská ľadová jaskyňa - UNESCO: 48.873953, 20.302561
Domica - UNESCO: 48.477663, 20.468730
Demänovská jaskyňa Slobody: 48.998104, 19.585676

Expedition Slovakia 2016. Magyar változat: Kurtán Géza

VAN KÉRDÉSE? SZERETNÉ KIEGÉSZÍTENI, JAVASOLNI VALAMIT? JAVASLAT? HOZZÁSZÓLÁS IDE KÜLDJE HOZZÁSZÓLÁS VAGY ÍRJON NEKÜNK ÍRJON 

                                                                                   ITT

KÖSZÖNJÜK!

 

Comments

comments